sobota, 11 maja 2013

Gomasio - samo zdrowie

Gomasio - japoński sposób na długowieczność

Gomasio to rodzaj soli sezamowej, która służy do przyprawiania potraw, kanapek itp. Gomasio z sezamu to bogate źródło wapnia, lecytyny, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin, żelaza, fosforu, magnezu oraz cynku. 

Sposób przygotowania gomasio jest bardzo prosty. Wystarczy pół szklanki sezamu, łyżka grubej soli.Wymieszane ziarna sezamu wraz z solą praży się na patelni lub w garnku. Nasiona winny stać się ładne - złociste i sypkie. Następnie odstawia się całość do wystygnięcia. Po kilkunastu minutach należy zetrzeć całość w drewnianym moździerzu kuchennym. Jest to najbardziej wyczerpujący moment przygotowania gomasio. 


Zalety gomasio:

- bogate źródło lecytyny - poprawia się nasza koncentracja i zapamiętywanie. Produkt polecany podczas sesji egzaminacyjnej czy wysiłku związanego z pracą umysłową.
- usuwa wole rodniki z organizmu - chroni tym samym przed nowotworami
- doskonały, smaczny i zdrowy dodatek do potraw,który różnicuje dotychczasową dietę.


Zobacz aktualną zawartość bloga!

4 komentarze:

  1. pierwszy raz o czyms takim slysze;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, super, że opisaliście to na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można dostać takie cudo?

    OdpowiedzUsuń